Hot like chili

Starkt, mört och jättegott blev det här receptet jag hittade i Buffé. Jag använde mindre chili än i receptet, det blev ändå dunderstarkt – så lite försiktighet rekommenderas, om du inte tål hetta bra. Det är ju fyra sorters starka grejor i (sex om man räknar de alkoholhaltiga)  och den sammanlagda effekten är… Inget för kycklingar gjorda av sockervadd. Men gott! Jättegott!

Ingredienser

  • 2 kg högrev av nöt eller älg
  • 3 chilifrukter (t ex spansk peppar och jalapeño)
  • 10 vitlöksklyftor
  • 5 torkade fikon
  • 1 paket bacon (à 140 g)
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 dl chilipulver
  • 1 msk spiskummin
  • rapsolja
  • 1 dl inlagda skivade jalapeño
  • 1 torkad chilifrukt (t ex ancho eller chipotle)
  • 1/2 dl konc oxfond
  • 1 l ljust öl (t ex lättöl)
  • 2 dl vitt vin
  • 2 lagerblad
  • 1/2 dl paprikapulver
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk malen koriander
  • salt

DSC_0763

  1. Dela, kärna ur och strimla chilin. Skala och finhacka vitlöken. Skär fikonen i grova bitar.
  2. Putsa och skär köttet i grytbitar. Strimla baconet.
  3. Bryn kött och bacon i omgångar i olja i en stekpanna.
  4. Fräs tomatpuré, vitlök, chilipulver och spiskummin i olja i en stor gryta/kastrull någon minut. Lägg i kött, bacon, strimlad chili, fikon, inlagd jalapeño, torkad chilifrukt, fond, öl, vin, lagerblad, paprikapulver, oregano och koriander. Tillsätt lite vatten om inte allt kött är täckt.
  5. Koka upp och låt småkoka under lock tills köttet faller isär, det tar minst 3–4 timmar. Rör då och då, så att det inte bränner fast i bottnen. Smaka av med salt. Servera med tillbehören.

Till servering

  • tunnbröd
  • matyoghurt eller gräddfil
  • riven lagrad ost (t ex västerbotten)
  • guacamole
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s