Köpa lycka. Går det?

Ibland (ja, ni vet, innan jag blev minimalist och slutade shoppa) så brukade jag säga att de som hävdar att pengar inte kan köpa lycka bara inte vet var en ska shoppa. Nu verkar en del forskare vara inne på samma spår. Jag hittade en artikel på The Globe som hävdar att rätt spenderade pengar faktiskt kan göra dig lyckligare.

Det är ju lätt att tro att mer pengar är lika med mer lycka, men så är inte fallet enligt artikeln. När du uppnått en viss levnadsstandard och har råd med det du behöver bidrar ytterligare pengar med väldigt lite ökad lycka. Dessutom går det inflation i den lycka du känner när du köper saker. I artikeln tas exemplet att en inte blir så glad av att köpa en BMW om en redan har ett gäng Ferraris i garaget – och efter mina shoppingreducerande aktiviteter vill jag hävda att för mig gäller exakt samma sak för nagellack och klänningar. När jag köper ett nagellack var fjärde månad blir det speciellt. När jag köper halva OPI’s kollektion varje gång det kommer en ny hinner jag glömma bort att jag köpt dem.

Elizabeth Dunn och Michael Norton har skrivit en bok på temat – Happy Money heter den.  Jag är lite sugen på att beställa den och läsa mer – många av deras tankar verkar vara i samklang med Michael Dahléns Nextopia, som jag tycker jättemycket om och planerar att läsa om inom kort. Hans genomgående tema är att våra förväntningar på en händelse har blivit viktigare än själva händelsen – du är lyckligare när du planerar sitt bröllop än efter att du har gift sig, och förväntningarna på en semesterresa ger mer lycka än att göra själva resan.

Om vi ska tro Dunn och Norton så ska vi tänka på fem saker när vi spenderar pengar, för att våra pengar ska ge oss så mycket lycka som möjligt.

1. Köp upplevelser istället för saker

Att köpa en resa, betala för att se en film, en teaterpjäs, spela ett spel eller att äta gott på en speciell restaurang – aktiviteter och upplevelser gör oss nöjdare än att köpa prylar.

2. Unna dig, gör inköpet speciellt

Glass är godare om vi inte äter det varje dag, och som jag skrev ovan om att köpa ett nagellack istället för tio. Vi vänjer oss väldigt snabbt, och uppskattar inte sakerna på samma sätt som om vi gör inköpen till speciella tillfällen. Det här stämmer väldigt bra in på mig, jag uppskattar mina lyxinköp mycket mer nu! En sak jag dock inte ransonerar är matinköp. Att köpa och laga god mat av bra råvaror gör mig glad och nöjd, varje gång. Det går ingen inflation i det för mig.

3. Köp tid

Det här är tydligen ett område där många av oss övervärderar pengar och undervärderar tid. Dunn och Norton råder oss att fundera på hur vi skulle använda den extra tiden om vi skulle betala någon annan för att göra saker vi verkligen inte gillar att göra. (Städning, någon? Fönsterputsning?). Jag gjorde mig väl själv skyldig till det här när jag flyttade för några månader sedan och valde att göra flyttstädningen själv istället för att hyra in en städfirma. Det skapade väldigt mycket stress, som jag såhär i efterhand kanske hade kunnat vara utan.

4. Köp nu, konsumera sedan

Det här är väldigt mycket Nextopia – att förväntningar skapar lycka. Författarna tycker att vi ska boka våra semesterresor så tidigt som möjligt för att få njuta av att göra planer, läsa om resmålet, titta på bilder och fantisera om hur härlig och fantastisk resan ska bli. Det här funkar förstås inte bara på stora grejor som långresor till andra sidan jorden. Det kan ju vara så enkelt som att boka ett bord på en restaurang du länge velat prova, till om två veckor. Sedan kan du läsa menyn och fundera på vad du ska välja, och på så vis förlänga njutningen av restaurangbesöket.

5. Investera i andra istället för dig själv

Forskningen visar också att pengar vi spenderar på andra människor kan ge mer lycka än de vi spenderar på oss själva. Kanske bjuda med en god vän på det där restaurangbesöket om två veckor? Det kanske får dig att känna dig givmild och generös. Att ha så att jag kan dela med mig till andra betyder kanske att jag har tillräckligt?

Fast ibland kanske vi bara ska leka mer. Vad tror du?

IMG_20130623_121650

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s