Jobba, var det ja

Igår gick jag förbi en reklamaffisch som påstod att för varje tråkig pendlarminut finns det 1500 snöänglar. Det blir 120 000 snöänglar för varje arbetsdag för min del, om en bara räknar tunnelbaneåkandet. Räknar vi dörr till dörr blir det snarare 180 000.

Undrar var alla de är?

Jag brukar fördriva restiden med att lyssna på podcasts och radio, eller med att läsa. När jag hade tio minuters bussresa var det liksom ingen idé; för kort tid för att hitta tillbaka till där jag var i handlingen och hinna komma vidare. Dessutom: åksjuka. På tunnelbanan blir jag inte åksjuk, och tiden räcker till. För tillfället snittar jag två böcker i veckan.

I samband med flytten gjorde jag mig av med en massa gamla böcker. Lådvis. De hamnade i ett par olika second-handbutiker och kan förhoppningsvis hitta nya läsare att glädja. Men nu är jag inte så sugen på att bygga upp nya bokberg, speciellt inte i takten åtta nya i månaden. Nej, med mitt nya minimalistiska tankesätt är det bara noga utvalda saker som får flytta in hos mig – och de som inte klarar cutten ska åka ut. Då är det briljant att det finns ett bibliotek på jobbet.

Jobblioteket

En salig blandning av böcker som mina kollegor (och jag) valt att ställa dit – en kan låna, byta och donera. Nyligen hade någon ställt dit en rad Lee Child-böcker som jag nu håller på att jobba mig igenom. Serien handlar om ex-militären Jack Reacher som efter att ha lämnat det militära ensamvargar sig runt i USA – och stöter på trubbel till höger och vänster, såklart.

Det slår mig att Jack Reacher är den ultimata minimalisten. När han köper nya kläder kastar han de gamla i soporna. I ”Bad Luck and Trouble” kommenterar någon att han kunde ha behållit sin gamla tröja istället för att kasta den. Han svarar ”Slippery slope. I carry a spare shirt, pretty soon I’m carrying spare pants. Then I’d need a suitcase. Next thing I know, I’ve got a house and a car and a savings plan and I’m filling out all kinds of forms”.

Ja, en får ju passa sig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s