Charles P och den gränslösa energin

Charles Poliquin är en av världens mest framgångsrika coacher- han har tränat atleter i 23 olika sporter varav tolv OS-grenar, skrivit ett gäng böcker, utbildat coacher över hela världen, hjälpt atleter till drivor av medaljer, personbästan och rekord. Ni hajar; snubben har ett tungt CV! I helgen var han på Nike Blast och föreläste. Hans första föredrag hette ”Boundless Energy” och beskrevs med orden learn to design your day for maximum energy leading to productivity. Det ville jag såklart lära mig, och det kanske ni också vill? Här kommer en summering av Charles bästa tips för mer energi i din dag.

Ha ett syfte med varje dag.  Det där Charlie Söderberg-citatet att många människor kliver upp ur sängen bara för att de inte dött under natten funkar inte – du måste veta vad du vill. Annars har du problem. (Frasen ”If…, then you have a problem” verkar vara ett av Poliquins favorituttryck, och han använder det många gånger under föreläsningen). Så steg ett, ta reda på vad du vill!

”Motivation is like showering, it has an expiry date”. Fyll på din motivation dagligen, till exempel genom att ägna en kvart på morgonen åt att läsa något som peppar och inspirerar dig. Den här artikeln till exempel (läs den inte på mobilen bara!)

bigstock-motivational-concept-got-mot-30228101

Ät kött och nötter till frukost. Jo, allvarligt. Och han menar verkligen bara kött och nötter. Exempel: två kycklingbröst och en näve hasselnötter. Eller kalkonburgare och mandlar. Poliquin menar att dina första tuggor mat på morgonen avgör dina signalsubstanser för hela dagen. Acetylkolin och dopamin är de du vill åt – då ska du bli pigg som en spigg med energi som en sån där rosa kanin. Om du vill bli av med kroppsfett äter du fisk eller skaldjur tillsammans med nötterna istället. ”If you drink orange juice first thing in the morning, you have a problem”. Om du vill veta mer kan du läsa mer om teorierna kring det hela på hans websida, eller kika på filmen nedan.

Läs boken The One Thing av Gary Keller. Grunden: Vilken enskild sak kan jag göra för att allt annat i livet ska bli enklare/bättre eller överflödigt? Hitta grejen, gör den, häpp häpp instant success. Låter väldigt enkelt, och kanske lite för bra för att vara sant, eller vad säger ni? Är lite sugen på att läsa den ändå, den handlar ju om att minimera irritationsmoment, distraktioner och stress, och det är ju min grej just nu. Har dock ett par böcker som ligger före i kön…

Planera för att ha kul fyra timmar i veckan, han kallar det mindless fun. Tänk inte på att du måste lära dig något, utveckla något – bara lek och ha kul. Poliquin gillar att åka till skjutbanan med sin dotter, Primalgurun Mark Sisson som också förordar mer lek i livet gillar Ultimate Frisbee. Sofie hoppar fallskärm. Du kanske vill dansa Lindy hop eller idka fågelskådning eller… vad vet jag.

När du gör saker bara för att du tycker det är kul är du närvarande här och nu, släpper din stress och låter hjärnan återhämta sig. Se till att hitta din grej, och ta dig tid för den. Jag tänker att de flesta människor har svårt att klämma in fyra timmar i veckan, men ha kul så mycket du kan och orkar, mmkay? Prioritera det. Viktigt.

Mindfulness. Lär dig meditera och gör det regelbundet. 2 x 20 minuter dagligen, tycker mannen själv. Gärna på väg till jobbet, på tåget eller tunnelbanan, då tränar du dig att stänga ute störningar också (antagligen väldigt praktiskt för alla oss som jobbar i kontorslandskap). Han berättar att han själv lärt sig meditera för bara ett par år sedan, och att det givit honom bättre minne, skarpare fokus och djupare sömn. It’s all good! Det här står fortfarande på min att-göralista…

images

Sätt dig själv på Smartphone-diet. Att ständigt surfa på mobilen, kolla meddelanden och vara uppkopplad förstör ditt fokus, sabbar ditt minne och utsätter dig för strålning som kan ge dig hjärntumörer, säger Poliquin, och hävdar att han har forskning som kan backa upp det. Och om du använder din mobil som väckarklocka? Kom igen, alla på en gång – ”then you have a problem!” Begränsa ditt mobilsurfande till 2 x 15  minuter per dag så blir du effektivare och mer fokuserad. Det tror jag på, men har sjukt svårt att göra.

Set up the bat cave. Din sömn är förstås enormt viktig för att du ska orka vara en produktiv kreativ effektiv solstråle hela dagen, så det gäller att maxa den.
– Bästa sömnkvalitet får du i ett becksvart sovrum. Inte ens en liten LED-lampa får lysa.
– Dra ur alla kontakter på ev elektriska apparater i sovrummet, och stäng av ditt trådlösa nätverk. Mobilen? Ska den vara närmare dig än fyra meter ska batteriet vara urtaget (jo, han känner väldigt starkt för det här med strålning).
– Ingen TV i sovrummet
Han pratade mycket om att ljus – speciellt från skärmar som TV, telefon och dator – stör vår melatoninproduktion och rubbar sömnen. Det finns tydligen också forskning som visar att kvinnor som utsätts för ljus på natten har en högre risk för bröstcancer. Släck lampan, brudar!

Tacksamhet. Ägna lite tid varje dag åt att tänka på vad du har, och gärna föra en liten tacksamhetslogg (här är en bra idé från Träningsglädje-Sara). På så sätt påminner du dig själv om allt fint som finns i ditt liv, och blir bättre på att leta rätt på det positiva.

gratitude

Nå, alla tipsen kommer jag kanske inte att införliva sådär direkt, och en hel del var sådant jag redan är medveten om och tänker på – men kanske inte fullt ut gör. Det var kul och inspirerande att lyssna på mister Strenght Sensei – han har väldigt mycket kunskap och en stark övertygelse om det mesta som rör träning och kost, och tipsen gav i alla fall en del nya tankar och idéer. Tänka är bra!

Hittade du något värt att prova, eller fundera på?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s